Сряда, Септември 28, 2016
   
Text Size

Реклама

hefes
Марица новини от Пловдив

Новини

Шум и Блясък

Реклама

alfa-metal

Три грации от областта с танцови стипендии от МОН

Алекс Драгова и Бояна Иванова от "Галаксико", и Вики Ламбрева от "Рона", ще получават по 135 лв. месечно, за да развиват дарбата си
Три грации от Хасковска област ще бъдат подпомогнати да развият таланта си в танцовото изкуство, с финансови премии от Министерството на образованието и науката. Две възпитанички на Тихомир Митев от "Галаксико" и една на Милена Налбантова от "Рона" - Хасково, се класираха в призовите тройки на Осмия фестивал "България танцува" - в Димитровград.
За първи път тази година, в надпреварата бяха присъдени 9 държавни стипендии - за солистите във възрастовата група 12-15 г. В раздела за класически танци в продължение на една календарна година по 135 лв. месечно ще получават три варненки: Веселина Данева от НУИ "Добри Христов", Антоана Петрова и Ангелина Сергиенко от балетно студио "Бъчварова". В раздела за характерни танци стипендии заслужиха: Александра Драгова от "Галаксико", Виктория Ламбрева от "Рона" и Славея Господинова от балетно студио "Звездна дъга"-Варна. За съвременни танци отличените са: Виктория Тихи и Вероника Хароян от танцова школа "Ди енд джи"-Бургас и Бояна Иванова от "Галаксико".
Журито бе 5-членно, с  председател проф. Хикмет Мехмедов. За поредна година голямата награда от националния конкурс "България танцува" остана за домакините от Денс център "Галаксико". С най-висок рейтинг от двата състезателни дни в трите танцови стила, те спечелиха Купата на кмета и паричната премия от 300 лв. Втори е  балет "Рона" - Хасково, а трети - "Зоки" от Велико Търново.  "Галаксико" взе Гран при в съвременни и характерни танци, а варненското балетно студио "Бъчварова" - за класика.
Специалната награда на прима балерината Диляна Никифорова - безплатно участие в лятната балетна академия в Марян, Великотърновско, която тя организира, е за танцьора на "Галаксико"- Златомир Колев. Като най-малък участник бе отличен Радослав Божинов от "Рона", на 3 г. и половина.
Много сме благодарни на общината за безценната помощ. Имаме амбиции догодина фестивалът да е тридневен, както и да поканим поне двама международни съдии, с академично признание, коментира Тихомир Митев. При солистите в съвременни танци, в групата 12-15 г. се явиха 36-има танцьори, което е рекорд за страната. Щастливи сме, че получихме висока оценка и от МОН, в лицето на експерта Ралица Базайтова, каза още Митев.

Добави коментар


Защитен код
Обнови

В момента има 449 посетителя в сайта

Login Form