Четвъртък, Септември 29, 2016
   
Text Size

Реклама

21 век
nov-vek_prevodi

Новини

Шум и Блясък

Реклама

alfa-metal

Наплив за лични асистенти по нов европроект

Община Хасково сред одобрените за “Помощ в дома”, чака се стартът на схемата

Истерия около новата схема за подпомагане на хора с увреждания "Помощ в дома", се вихри в Хасково тези дни.  Телевизионна реклама провокира голям интерес у близки на инвалиди, най-вече на такива, останали извън списъците  по проекта на община Хасково за личен асистент -  "Подкрепа за достоен живот".
 Хората се притесняват, че ще изпуснат срока и няма да могат да кандидатстват за европроекта.  Напливът от сега е изключително голям, показа репортерска проверка.

Много са тези, които идват, питат и не вярват, като им обясним, че всичко още е на етап кандидатстване, каза началникът на отдел "Социални дейности" към общината - Стоянка Перчемлиева. Очакваме, най-късно, до края на октомври да бъдат определени бройките и указани подробностите за кандидатстване, поясни тя.

Новото проектно предложение на местната управа в Хасково е сред одобрените по схемата "Помощ в дома", сочи справка в сайта на Агенцията за социално подпомагане. В момента тече срокът за възражения по отхвърлените проекти.

Към този  момент, има удължение по действащия проект за личен асистент, който ще продължи до 18 декември. Нови заявления обаче не се приемат, добави Стоянка Перчемлиева.

Припомняме, че проектът на Община Хасково за личен асистент -  "Подкрепа за достоен живот", стартира в края на 2010 г. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Близо 280 бяха подадените молби за лични асистенти, а заетост бе осигурена за 82-ма  безработни.


ПОМОЩ

30 милиона лева по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат предоставени на общините по схема "Помощ в дома". Тези средства ще дадат възможност на около 15 000 възрастни и самотни хора, както и хора с увреждания, да бъдат обхванати от дейности за лична помощ, социална подкрепа и битови нужди. На 5000 безработни пък ще бъде осигурена заетост като личен или социален асистент, или домашен помощник.


Добави коментар


Защитен код
Обнови

В момента има 338 посетителя в сайта

Login Form